Potrivit legislației din Italia, cei implicați într-un accident auto trebuie să acorde ajutor persoanelor rănite, indiferent de rolul pe care l-au avut în accident. Ajutorul nu trebuie să vină neapărat sub forma unor manevre de resuscitare sau imobilizarea unui membru rupt, ci persoana care acordă ajutor răniților trebuie să contacteze serviciile medicale de urgență și să le transmită acestora date despre situația din teren, și anume numărul răniților și o evaluare rapidă a stării lor de sănătate.

De asemenea, șoferii care au fost implicați într-un accident auto au obligația de a contacta și de a aștepta poliția. Chiar dacă au lăsat martorilor accidentului sau altor persoane datele lor de contact, șoferii implicați într-un accident nu pot părăsi locul acestuia. Curtea Supremă de Casație a adus recent lămuriri suplimentare în legătură cu această situație.

În Italia, șoferii trebuie să oprească când sunt implicați într-un accident, indiferent dacă prin acesta au fost provocate doar pagube materiale sau au rezultat și răniți. Chiar dacă în urma unui accident nu sunt și răniți, ci doar pagube materiale, șoferii trebuie să oprească  și să facă schimb de date de identificare. Dacă nu se întâmplă acest lucru, persoana care pleacă de la locul accidentului soldat doar cu pagube materiale riscă amenzi de până la aproximativ 1.200 de euro.

În cazul accidentelor cu răniți, toți șoferii, chiar dacă sunt nevinovați, trebuie să aștepte venirea unui echipaj de poliție, care va strânge datele personale ale celor implicați în accident și va stabili dinamica acestuia și persoanele vinovate de producerea lui. Șoferii care nu așteaptă venirea poliției comit o infracțiune, numită părăsirea locului accidentului.

În peninsulă, părăsirea locului accidentului se pedepsește, conform legislației în vigoare, cu închisoarea de la șase luni la trei ani.

Potrivit Curții de Casație, se poate vorbi de părăsirea locului accidentului chiar și atunci când unul dintre șoferii implicați în accident oprește mașina, verifică starea celorlalți șoferi și pasageri și, pentru că nimeni nu este vizibil rănit, decide să plece, fără să aștepte venirea poliției.