Ca și în țara noastră, în Italia este nevoie, pentru orice interacțiune cu sistemul medical național sau pentru achiziția de medicamente, de un card de sănătate. Cardul electronic de sănătate este un card magnetic ce conține codul personal (il codice fiscale) al deținătorului și datele personale ale acestuia, precum și data expirării acestui document.

Potrivit legislației din Italia, persoanele îndreptățite să primească acest card de sănătate sunt persoanele care dețin un cod personal (il codice fiscale) și dreptul de a primi servicii medicale sau nou-născuții care au un codice fiscale.

Acest document nu se solicită, ci se eliberează în mod automat, singura situație în care se poate face o solicitare de eliberare a unui astfel de card fiind situația în care documentul este pierdut sau distrus. De fapt, în situația descrisă anterior, este vorba de solicitarea eliberării unui duplicat al cardului de sănătate, nu de eliberarea unui document nou.

După cum spuneam anterior, cardul de sănătate se eliberează în mod automat, după ce il codice fiscale a fost generat și transmis către autoritățile sanitare. În cazul nou-născuților, cardul are un termen de valabilitate de un an și este trimis la adresa de reședință a părinților. Cu ceva vreme înainte de expirarea cardului de sănătate al unei persoane, autoritățile emit un alt document valabil și îl trimit la domiciliul posesorului.

Persoanele care solicită eliberarea unui duplicat al cardului de sănătate (în caz de furt, pierdere sau distrugere) sau care au carduri de sănătate expirate și nu au primit unul valabil se pot adresa autorităților sanitare locale.

Solicitarea de eliberare a unui duplicat al cardului de sănătate poate fi făcută de către deținătorul acestuia sau de către o altă persoană, cu condiția ca aceasta din urmă să aibă o împuternicire, un act de identitate valid și o copie a documentului de identitate al solicitantului.