Cei mai mulți proprietari de mașini din Italia trebuie să plătească o taxă auto pentru fiecare mașină deținută. Excepție de la această regulă fac proprietarii de mașini electrice, de tip hibrid sau adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Taxa auto este obligatorie în Italia, dar, de foarte multe ori și din diverse motive, ea nu este plătită la timp. În funcție de regiune și de perioada trecută de la scadența taxei, proprietarii riscă, pentru neplata taxei, majorarea acesteia cu până la 30% sau chiar ridicarea autoturismului pentru care nu a fost plătită taxa.

Penalitățile pentru neplata taxei auto se calculează în funcție de perioada care a trecut de la data scadentă, și anume:

  • efectuarea plății într-un termen de 14 zile - 0,1%/zi de întârziere;
  • efectuarea plății în intervalul cuprins între a 15-a și a 30-a zi - 1,5% din suma inițială de plată;
  • efectuarea plății în intervalul cuprins între a 31-a și a 90-a zi - 1,67% din suma inițială de plată;
  • efectuarea plății în intervalul cuprins între a 91-a zi și un an - 3,75% din suma inițială de plată;
  • efectuarea plății la peste un an de la scadență - 30% din suma inițială de plată.

Așadar, penalitățile nu reprezintă o sumă exactă, ci sunt raportate la perioada trecută de la scadență, în condițiile în care nici taxa auto nu are aceeași valoare pentru toate autovehiculele, ci se calculează în funcție de puterea mașinii.

Dacă taxa nu se plătește timp de peste un an, mașina poate fi sechestrată de către autoritățile fiscale, dar doar după ce proprietarul este informat despre sumele totale pe care le are de plătit. La aceste sume se adaugă penalitățile, dobânzile legale, dar și costurile cu ridicarea și depozitarea mașinii.

Taxa auto este o taxă anuală care trebuie plătită înainte de ultima zi a lunii ce urmează datei scadente. De exemplu, dacă taxa are data scadentă în aprilie, plata trebuie făcută până în data de 31 mai. De cele mai multe ori, metodele electronice de plată nu permit plata în avans, dar informează proprietarul mașinii asupra perioadei de valabilitate a taxei auto.

Mai multe detalii despre taxa auto din Italia se pot găsi aici.