Și în Italia, obținerea permisului de conducere are loc în urma unor evaluări ale calităților psihico-fizice ale candidatului, evaluări care trebuie să demonstreze capacitatea acestuia de a conduce un autoturism pe drumurile publice. Pentru a verifica dacă șoferul și-a păstrat capacitatea de a conduce o mașină, autoritățile au stabilit ca valabilitatea permisului să fie limitată, iar pentru a se reînnoi acest document, să se facă o serie de evaluări medicale.

Legislația rutieră din Italia stabilește că valabilitatea pentru cele mai întâlnite categorii de permise auto (AM, A1, A2, A, B1, B și BE) este de zece ani. În funcție de categoria de vârstă din care face parte șoferul, valabilitatea permiselor de conducere este de:

  • cinci ani - pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani;
  • trei ani - pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani;
  • doi ani - pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani.

Persoanele care conduc în Italia un autovehicul fără a avea permis de conducere pentru categoria în care se încadrează acesta riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 9.000 de euro. Aceleași amenzi se aplică și șoferilor care conduc în baza unui permis anulat sau care nu a putut fi preschimbat din cauza rezultatelor de la evaluarea medicală. Dacă un șofer este prins conducând fără permis de două ori în decurs de doi ani riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la un an.

În schimb, conducerea unui autovehicul cu permisul expirat nu este considerată la fel de gravă precum conducerea fără permis, ci este încadrată la contravenții. Dacă este oprit și polițistul constată că permisul de conducere este expirat, șoferul riscă amenzi de până la 650 de euro, iar permisul îi va fi reținut. Din acest moment, șoferul are la dispoziție zece zile pentru a efectua vizita medicală și a se prezenta la secția de poliție locală pentru a-și recupera permisul de conducere. Dacă se depășește acest termen, permisul de conducere este trimis către prefectura competentă și poate fi recuperat de acolo prin prezentarea unui certificat medical care atestă capacitatea șoferului de a conduce un autovehicul.

În cazul în care un șofer ce are permisul expirat este implicat într-un accident, compania de asigurări nu este obligată să plătească daunele provocate de acesta.