Și în Italia există mai multe meserii sau activități pe care le pot presta cei care nu dețin o diplomă universitară și care pot câștiga suficienți bani pentru un trai decent sau chiar mai mult de atât. Așadar, în acest material prezentăm activitățile care se pot presta fără a fi nevoie de studii superioare.

Angajat într-un restaurant, bar sau hotel

Succesul unui restaurant, bar sau a unui hotel se bazează, de cele mai multe ori, pe angajații acestuia și pe interacțiunea lor cu clienții. Așadar, cu toate că nu este singurul lucru necesar pentru succesul unui local, angajații acestuia pot aduce, prin atitudine și calitatea serviciilor prestate, venituri bănești ce permit continuarea activității sau chiar dezvoltarea localului. Astfel, cei pasionați sau care au experiență în domeniu pot lucra în Italia ca barman, chelner, bucătar etc.

Agent comercial

Este o altă meserie care poate asigura un venit consistent și pentru practicarea căreia nu este nevoie de o diplomă de absolvire a unor studii superioare, ci doar de credibilitate și seriozitate. Un agent de vânzări se ocupă, de obicei, cu încheierea sau înnoirea contractelor semnate cu clienții firmei dintr-o anumită regiune. Pentru această activitate este nevoie de un nivel ridicat de cunoștințe de limba italiană.

Cosmetician sau frizer

De cele mai multe ori, pentru a desfășura această activitate, este nevoie de cursuri de specialitate, dar nu de studii superioare. Cei ce au experiență în aceste domenii se pot angaja sau, în funcție de fondurile deținute, își pot deschide propria afacere. Serviciile acestora sunt foarte solicitate, așa încât un astfel de salon nu va duce nicodată lipsă de clienți.

Comandant de navă

În condițiile în care în Italia există o sumedenie de porturi și ambarcațiuni (comerciale sau de agrement), există și cerere pentru comandanții de navă. Această meserie nu necesită studii superioare, ci doar studii liceale finalizate. Totuși, pentru a devenit comandant de navă, o persoană trebuie să treacă prin mai multe stagii de pregătire, dar se pare că merită făcut acest efort, în condițiile în care comandanții de navă au câștiguri de ordinul zecilor de mii de euro anual.

Electrician sau instalator

Și aceste meserii sunt foarte des întâlnite în Italia, iar pentru practicarea lor nu este nevoie de o diplomă de licență. Fie că este vorba de o renovare sau de remedierea unor defecțiuni ale unor sisteme electrice sau instalații sanitare, serviciile acestor specialiști vor fi mereu solicitate și, în funcție de experiență și calitatea lucrării, bine plătite.

Manager afaceri online

Acesta trebuie să se ocupe cu gestionarea vânzărilor online ale unei companii. Rolul său este de a dezvolta strategiile necesare pentru atingerea unor obiective de vânzări. El se ocupă de lansarea unor noi produse și servicii online și de monitorizarea procesului de vânzare online al companiei. Salariile plătite unui astfel de manager pot ajunge până la 4.000 de euro pe lună.

Alte meserii

Pe lângă cele amintite mai sus, în Italia se mai pot practica câteva meserii bine plătite și care nu necesită o diplomă de studii superioare: organizator de nunți, dezvoltator web, manager marketing digital, șofer, analist mediu online, artist tatuator, blogger, angajat fabrică, vânzător stradal, programator, pompier și altele.