În mai multe țări din Uniunea Europeană, inclusiv în România, anul trecut, legislația fiscală a suferit mai multe modificări, unele chiar radicale, iar Italia nu face excepție de la această tendință. Unele dintre măsurile fiscale adoptate în Italia se vor aplica doar în acest an și, în funcție de rezultatele obținute, aplicarea lor poate fi prelungită. Așadar, articolul de față își propune să sintetizeze modificările fiscale din Italia.

Bonus Verde - bonus pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi aparținând imobilelor

Persoanele care cumpără semințe, flori, arbuști, fertilizatori, sisteme de irigare automată, ghivece, pământ și alte materiale destinate amenajării balcoanelor sau grădinilor se vor bucura în acest an de reducerea cu 36% a cheltuielilor legate de achiziționarea acestora.

Acest bonus este destinat spațiilor verzi din preajma sau din orice fel de imobil, inclusiv blocuri de locuințe. Reducerea cheltuielilor legate de amenajarea balcoanelor și grădinilor se acordă în zece tranșe anuale și se poate aplica pentru cheltuieli de maximum 5.000 de euro pentru fiecare imobil.

Mai multe infomații despre acest subiect găsiți aici.

Venitul de incluziune

2018 este primul an în care se va aplica o măsură fiscală menită să reducă sărăcia în Italia, și anume un venit minim lunar destinat familiilor cu venituri mici, numit venit de incluziune (reddito d'inclusione - ReI). Acest venit vizează familiile cu:

  • copii minori;
  • copii cu dizabilități;
  • femei gravide;
  • șomeri în vârstă de peste 55 de ani.

Pot primi acest ajutor familiile cu un venit (indice ISEE) ce nu depășește 6.000 de euro, care au o proprietate imobiliară cu valoare mai mică de 20.000 de euro și bunuri (economii sau acțiuni) cu valori cuprinse între 6.000 și 10.000 de euro, în funcție de numărul membrilor familiei.

Mai multe infomații despre acest subiect găsiți aici.

Reducerea contribuțiilor la pensie pentru agricultorii tineri

Agricultorii sau antreprenorii din agricultură cu vârsta de până la 40 de ani și care aderă la fondul de pensie pentru agricultori în 2018 se vor putea bucura de o eliminare a contribuțiilor la pensii în primii trei ani de la aderare, de o reducere cu două treimi în anul patru și o reducere de jumătate în al cincilea an.

Bonusul pentru cultură

Bonusul în valoare de 500 de euro se acordă tinerilor în vârstă de 18 ani, care au rezidența în Italia. Acesta se acordă pentru achiziția de cărți, muzică, bilete la teatru, concerte, muzee și cursuri.

Mai multe infomații despre acest subiect găsiți aici.

Bonus Bebè

Bonusul are și în acest an valoarea de 80 de euro pe lună (960 de euro/an), în cazul în care indicatorul ISEE nu depășește valoarea de 25.000 de euro pe an și de 160 de euro pe lună (1.920 de euro/an), dacă același indicator ISEE nu depășește valoarea de 7.000 de euro pe an. Există, totuși, o modificare față de anii trecuți, și anume bonusul se acordă doar pentru copii de până la un an, nu până la vârsta de trei ani, așa cum era în trecut.

Mai multe infomații despre acest subiect găsiți aici.

Abonamente reduse pentru transportul în comun

Începând din acest an, abonamentele pe mijloacele de transport public în comun vor beneficia de o deducere de 19%, în limita a 250 de euro. Reducerea vizează persoanele care fac naveta și se aplică la transportul cu autobuzul, metroul și trenul, care poate fi local, regional sau interregional.

Bonus Sud

Acest bonus oferă scutire de la plata contribuțiilor pentru angajații din regiunile sudice ale Italiei. Bonusul se aplică firmelor din regiunile Basilicata, Calabria, Campania, Puglia, Sicilia, Abruzzo, Molise și Sardinia, care angajează tineri cu vârstă cuprinsă între 16 și 25 de ani și fără un loc de muncă sau persoanelor de peste 25 de ani, care nu au avut un loc de muncă de peste șase luni.

Bonus 80 de euro

În acest an a crescut numărul celor care pot beneficia de un bonus lunar de 80 de euro la salariu. Astfel, acesta se acordă în 2018 celor care au câștiguri anuale de până la 24.600 de euro (față de valoarea anterioară de 24.000 de euro). Și cei cu venituri cuprinse între 24.600 și 26.600 vor primi un bonus, dar mai mic.