1. Vânzare cu rezerva dreptului de proprietate: Cum poți cumpăra în Italia un apartament fără credit bancar

În Italia există posibilitatea de a cumpăra o locuință, dar fără să fie nevoie de contractarea unui credit bancar. Mai exact, semnarea unui contract de vânzare a unui imobil sau apartament cu rezerva dreptului de proprietate permite semnatarului să locuiască acolo din acel moment și să plătească contravaloarea locuinței în rate, fără să fie nevoie să apeleze la un credit bancar.

2. Cei care-și iau în Italia o locuință prin leasing datorează taxe mai mici

Pentru a încuraja utilizarea sistemului de leasing și în domeniul imobiliar, autoritățile din Italia acordă o serie de facilități fiscale celor care folosesc acest sistem pentru a achiziționa o locuință. Astfel, contractele de leasing imobiliar semnate între anii 2016 și 2020 beneficiază de o serie de înlesniri, atât în ceea ce privește impozitele directe, cât și cele indirecte.

3. Contractul de închiriere în Italia: ce se-ntâmplă cu chiria în cazul în care contractul nu e înregistrat la Fisc

Curtea Supremă de Casație din Italia a adus lămuriri privind contractele de închiriere a unei locuințe și care nu sunt înregistrate la autoritățile fiscale. Potrivit deciziei Curții, un contract de închiriere neînregistrat la autoritățile fiscale este considerat nul, iar sumele care au fost încasate în baza acestuia trebuie returnate.

4. Ghidul chiriilor în Italia: Ce se întâmplă când se întârzie plata chiriei

În cele mai multe cazuri, în Italia, chiria se plătește lunar și anticipat, dar nimic nu împiedică cele două părți, proprietarul și chiriașul, să cadă de acord asupra unui alt interval de plată (bilunar, la trei luni, la șase luni etc). În cazul în care chiriașul întârzie cu plata chiriei mai mult de 20 de zile sau nu plătește o tranșă cu o valoare mai mare decât valoarea a două chirii lunare, spațiul închiriat poate intra în proces de evacuare, iar contractul de închiriere se poate anula.

5. Dacă stai în Italia și ai un vecin care face gălăgie, poți cere despăgubiri într-o anumită situație

În anumite locuințe din Italia este posibil să se audă foarte puternic zgomote ce provin dintr-un apartament învecinat. Acest lucru poate genera celor care locuiesc în acestea un disconfort accentuat și care-i poate împiedica să se odihnească suficient. Așadar, iată ce e de făcut în cazul în care se aud zgomote puternice în apartamentul în care locuiești.