1. În Italia se poate obține permisul de conducere și fără a face școala de șoferi

Italienii, și nu numai, pot obține permisul de conducere urmând aceeași pași ca și-n România, și anume după frecventarea cursurilor unei școli de șoferi, dar pot obține dreptul de a conduce o mașină pe drumurile publice și dacă se pregătesc pe cont propriu.

2. Ce sancțiuni riști dacă circuli cu o mașină fără RCA în Italia?

În Italia, pentru că s-a constatat o creștere a numărului șoferilor care circulă cu mașini neasigurate, sancțiunile pentru nedeținerea unei polițe obligatorii de asigurare pot ajunge până la sechestrarea autoturismului. De cele mai multe ori, persoanele care circulă cu o mașină fără o poliță de asigurare validă încearcă să-și reducă cheltuielile legate de transport.

3. În Italia, radarul trebuie să fie la vedere, altfel amenda dată șoferului se anulează

Conducătorii auto din Italia pot scăpa de amenzile pentru depășirea vitezei maxime pe un sector de drum dacă radarul care i-a surprins este montat într-o zonă cu vizibilitate redusă, iar prezența lui nu este anunțată de un indicator auto.

4. Cei care circulă în Italia fără ITP valabil riscă să-și piardă mașina

În Italia, punerea în circulație a unui vehicul fără inspecția tehnică periodică valabilă duce la aplicarea de măsuri punitive, ce pot ajunge până la confiscarea vehiculului. În cadrul inspecției tehnice se verifică funcționarea sistemelor importante ale vehiculului, precum sistemul de frânare, sistemul de iluminare, semnalizarea, starea pneurilor etc.

5. Curtea de Casație din Italia: Ocuparea unui loc de parcare destinat unei persoane cu handicap poate fi infracțiune

Situația locurilor de parcare speciale destinate persoanelor cu handicap, ocupate abuziv de către persoane care nu au acest drept a fost clarificată în cursul anului de către Curtea de Casație. Astfel, potrivit unei decizii a Curții, ocuparea unui astfel de loc de parcare de către o persoană care nu are acest drept poate fi considerată nu numai o contravenție, ci chiar o infracțiune, și anume infracțiune contra libertății persoanei.

6. Ce este de făcut în cazul pierderii sau furtului permisului de conducere în Italia?

Uneori se întâmplă ca un șofer să rămână fără permisul auto, dar nu din cauză că i-a fost suspendat, ci pentru că i-a fost furat sau l-a pierdut. Indiferent de cauză, un șofer care nu mai are permis de conducere nu mai are dreptul să mai conducă un autovehicul pe drumurile publice. Pentru a-l înlocui și pentru a putea conduce din nou un vehicul pe drumurile publice, conducătorul auto trebuie să inițieze procedura pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere.

7. Poate fi sechestrată o mașină doar pentru că e oprită în mijlocul străzii? Curtea de Casație din Italia spune că da

Potrivit Codului Rutier din Italia, un șofer riscă sechestrarea mașinii chiar și pentru o  perioadă de până la o jumătate de an, dacă acesta a provocat un accident, conducând sub influența băuturilor alcoolice, aceasta fiind considerată circumstanță agravantă, care dublează sancțiunile aplicate. În Italia este considerat accident chiar și demarajul rapid cu degajare de fum din anvelope (burnout), o tamponare foarte ușoară, frânarea nemotivată și puternică sau oprirea în mijlocul străzii.

8. Dacă circuli în Italia cu o astfel de mașină, plătești taxe mai mici și ai mai puține obligații legale

Posesorii și utilizatorii de automobile clasice se bucură, în Italia, de o serie de beneficii fiscale, și anume de o asigurare mai ieftină și de o taxă auto mai mică. Pentru a putea fi atestat ca vehicul istoric, o mașină nu trebuie să îndeplinească doar condiția vârstei, ci ea trebuie să fie inscrisă în Clubul Autovehiculelor Istorice din Italia.