Persoanele care au lucrat sau o fac în continuare în Italia au mai multe variante prin care pot verifica dacă au fost virate contribuțiile lor la bugetul de stat, perioadele de contribuție și valoarea acestora. Toate aceste informații se pot regăsi în extrasul contribuțiilor, document care evidențiează caracteristicile contribuțiilor virate în numele angajatului. Extrasul contribuțiilor conține nu numai contribuțiile virate de către angajator, ci și plățile voluntare ale salariatului la aceste contribuții.

Prin intermediul acestui extras al contribuțiilor, angajații pot verifica valoarea contribuțiilor plătite de către angajator, frecvența lor și pot identifica orice discrepanță între contribuțiile datorate și cele virate deja.

Extrasul contribuțiilor poate fi descărcat de pe site-ul INPS (Istituto Nazionale Previdenza Sociale) și tipărit, dar nu are valoare legală. El poate fi folosit exclusiv pentru informarea salariatului cu privire la contribuțiile proprii. Singurul document care poate atesta situația contribuțiilor unui angajat și are și valoare legală este cel emis direct de către un birou teritorial al INPS.

Salariații din Italia pot verifica situația contribuțiilor direct prin intermediul site-ului INPS, dar numai după ce se loghează cu ajutorul numelui de utilizator și a parolei. Dacă angajatul nu are cont pe site-ul INPS, acesta trebuie să se înregistreze pe site și, ulterior, va primi datele de logare.

Dacă angajatul a avut perioade lucrate ca salariat al unei companii private sau de stat, dar și ca lucrător independent, fiecare dintre aceste perioade va fi marcată cu o altă culoare.

Extrasul contribuțiilor conține datele personale ale angajatului și date despre virarea contribuțiilor sociale, și anume:

  • perioadele de contribuție;
  • tipul contribuției;
  • remunerația sau venitul;
  • date despre angajator.

Angajații pot consulta situația contribuțiilor proprii prin accesarea site-ului INPS, prin apelarea numerelor gratuite 803 164 (din rețele fixe) și 06 164 164 (din rețele mobile) sau adresându-se birourilor regionale ale INPS.