Așa-numitul Bonus donne disoccupate este un stimulent destinat angajatorilor și permite reducerea contribuțiilor la Inps (Istituto Nazionale Previdenza Sociale) și Inail (Istituto Nazionale per L’assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro) datorate de către aceștia după angajarea persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani și aflate în șomaj.

Această facilitate fiscală destinată angajatorilor a fost introdusă în 2012 de Reforma pieței de muncă și este una din puținele măsuri fiscale din Italia care beneficiază de fonduri nelimitate.

Practic, acest bonus este o reducere cu 50% a contribuțiilor sociale pe care le datorează angajatorul pentru fiecare persoană șomeră și cu vârsta de cel puțin 50 de ani pe care-o angajează. Acest bonus se acordă angajatorilor timp de 12 luni pentru contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată și timp de 18 luni pentru contractele de muncă încheiate pe o perioadă nedeterminată.

Acest bonus se acordă celor care angajează:

  • femei, dar și bărbați cu vârsta de peste 50 și care nu au avut un loc de muncă de mai mult de 12 luni;
  • femei (indiferent de vârstă) care locuiesc în zone defavorizate și nu au avut un loc de muncă de cel puțin șase luni;
  • femei (indiferent de vârstă și regiunea în care locuiesc) care nu au avut un loc de muncă de cel puțin șase luni, iar domeniul în care activează este caracterizat de șomaj accentuat și un număr mic de femei angajate.

Concret, domeniile în care numărul femeilor angajate este foarte mic sunt următoarele: agricultură, construcții, managementul deșeurilor, industrie energetică, manufacturare, transport și depozitare, servicii generale ale administrației publice și IT&C.