O noutate apărută în Legea bugetului din Italia și care se va aplica începând de anul viitor este acordarea unui bonus pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi aparținând imobilelor. Acesta se numește Bonus Verde și permite reducerea cheltuielilor legate de amenajarea, sistematizarea și întreținerea grădinilor situate în preajma clădirilor sau pe terase, balcoane, acoperișuri ș.a.

Prin adoptarea acestei măsuri, dar și prin altele, Guvernul italian încearcă să relanseze domeniul construcțiilor din Italia. În acest scop, Executivul de la Roma a decis să suporte cheltuielile legate de dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi urbane din preajma imobilelor.

Noul bonus destinat spațiilor verzi urbane reprezintă, de fapt, o reducere a impozitului pe veniturile persoanelor fizice („l’imposta sul reddito delle persone fisiche” - IRPEF) cu 36% și este o măsură asemănătoare bonusurilor destinate consolidării clădirilor și celor pentru creșterea eficienței energetice  a acestora. Această reducere se acordă în zece tranșe anuale. Astfel, dacă o persoană instalează un sistem de irigații în grădină și această acțiune costă 4.000 de euro, ea va putea deduce din impozitul pe venituri valoarea de 1.440 de euro.

În cazul Bonusului Verde, reducerea se aplica pentru cheltuielile de până la 5.000 de euro efectuate pentru amenajarea unei grădini sau spațiu cu vegetație și pentru care există documente doveditoare. Guvernul italian va aloca aproximativ 600 de milioane de euro pentru susținerea acestui program.

Bonusul Verde este destinat amenajării de spații verzi în preajma și în toate tipurile de clădiri, inclusiv în blocuri de locuințe, iar acest lucru va mări numărul persoanelor care pot solicita acest bonus. Autoritățile din Italia consideră că acest bonus va fi de interes și pentru cei care dețin sau au în administrare vile, castele sau palate.