Prima zi a anului viitor va consemna majorarea salariului minim brut cu 450 de lei, de la 1.450 de lei, valoare stabilită de la 1 februarie 2017, la 1.900 de lei. Concret, modificarea este prevăzută în HG nr. 846/2017, publicată recent în Monitorul Oficial și va reprezenta prima majorare operată de Guvernul Mihai Tudose. De altfel, ultima creștere a salariului minim brut a avut loc la 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei.

Totuși, trebuie ținut cont că majorarea este datorată, în mare parte, transferului contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate în sarcina exclusivă a angajaților. Tocmai de aceea, nu vom putea vorbi despre o creștere notabilă a salariului net pentru angajați, care vor fi nevoiți însă să achite bani în plus pentru amenzile de circulație, de exemplu.

În cazul firmelor, acestea nu vor avea costuri suplimentare dacă majorează brutul lucrătorilor plătiți peste nivelul salarial minim. În schimb, majorarea salariului celor plătiți cu minimul pe economie va însemna costuri ceva mai mari cu forța de muncă.

Iată ce puteți afla din continuarea articolului: 

  • cheltuielile angajatorilor cu salariații plătiți cu minimul pe economie;
  • modificarea contractelor de muncă și transmiterea schimbărilor către Inspecția Muncii;
  • majorarea sumei de plătit statului pentru firmele mari care n-au salariați cu handicap;
  • mărirea plății minime pe oră pentru cei care folosesc zilieri;
  • creșterea amenzilor aplicabile persoanelor juridice, ce sunt prevăzute de Codul rutier.

1. Cresc costurile cu forța de muncă pentru salariații cu minimul pe economie

Majorarea salariului minim brut pe economie va aduce companiilor o creștere de 154 de lei pentru fiecare persoană căreia îi acordă minimul pe economie.

Concret, costul total al unei firme cu un singur salariat plătit cu cel puțin 1.900 de lei brut va fi de 1.943 de lei, față de 1.789 de lei, cât se achită acum pentru o persoană ce primește 1.450 de lei brut.

În ceea ce privește câștigul net al salariatului plătit cu minimul pe economie, acesta va înregistra o creștere de numai 97 de lei, de la 1.065 de lei la 1.162 de lei. Asta pentru că două dintre contribuțiile obligatorii din prezent, respectiv contribuția la pensii (ce va fi în cotă de 25%) și cea la sănătate (va fi în cotă de 10%) vor trece exclusiv în sarcina salariatului, în timp ce angajatorul va suporta doar o contribuție asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%.

Salariul minim brut de 1.900 de lei va fi calculat pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe lună, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1/2017. Cu alte cuvinte, vorbim de 11,445 de lei pe oră.

Notă: Află de aici, cu ajutorul calculatorului nostru, cât vei plăti exact pentru un salariat cu minimul brut.

2. Încheierea actelor adiționale la contractele de muncă

Orice modificare a salariului pe care îl primește un angajat implică, în mod automat, încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă și raportarea acestei schimbări către Inspecția Muncii, se arată în legislația în vigoare.

Astfel, majorarea din ianuarie a salariului minim brut va trebui raportată până cel târziu la 29 decembrie 2017, ultima zi lucrătoare din an. Asta pentru că modificările de salariu trebuie raportate în Registrul general de evidență a salariaților (Revisal) înainte să se aplice efectiv, așa cum Guvernul a decis în vară.

Transmiterea informațiilor din Revisal se face online, cu ajutorul portalului de la adresa Reges.inspectiamuncii.ro, potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 1.918/2011. Dacă un angajator deține o semnătură electronică extinsă, depunerea registrului se poate face și la adresa de e-mail pusă la dispoziție de Inspecția Muncii. O altă modalitate de transmitere a informațiilor din registru este depunerea la sediul inspectoratului teritorial de muncă.

Vrei să citești articolul complet? Abonează-te la AvocatNet.ro Premium! (Dacă ești deja abonat, intră în contul tău AvocatNet.ro Premium și vei putea accesa materialul).

AvocatNet.ro Premium este un serviciu care ajută zilnic companiile și profesioniștii să se conformeze legilor mereu în schimbare și să prevină amenzile.

Lasă-ne datele tale, dacă vrei să știi ce noutăți legislative îți pot afecta afacerea:

Mă interesează AvocatNet.ro Premium

Începând de la 50 de lei/lună + TVA

Spre deosebire de versiunea gratuită, AvocatNet.ro Premium îți dă acces la analize și sinteze exclusive cu legislație explicată și te alertează de mai multe ori pe zi despre modificările importante din domeniul tău de interes: Management, Financiar-Contabil, HR, Juridic-Administrativ.

Deci, cu ce te ajutăm azi?