Anunțarea pierderii sau furtului

Prima problemă care apare atunci când un permis de conducere este pierdut sau furat este că proprietarul acestuia nu mai poate conduce o mașină. Potrivit legislației rutiere din Italia, persoanele care conduc un autoturism fără permis de conducere riscă amenzi considerabile.

Pentru a elimina acest risc, persoana care a rămas fără permisul de conducere se poate adresa unei secții de poliție sau de carabinieri pentru a anunța furtul sau pierderea permisului de conducere. Declararea pierderii sau furtului permisului se face în maximum 48 de ore de la constatarea lipsei acestuia.

De la autorități va primi o copie a unui proces-verbal de constatare a pierderii sau furtului permisului de conducere și un permis de conducere provizoriu. Acesta din urmă îi permite posesorului să conducă un autoturism timp de 90 de zile, timp în care i se va elibera un duplicat al permisului de conducere.

După ce a fost eliberat un permis provizoriu de conducere, cel vechi nu mai este valabil, chiar dacă, între timp, este găsit.

Eliberarea duplicatului permisului de conducere

Solicitarea eliberării unui duplicat al permisului de conducere se poate face la un oficiu al carabinierilor sau al poliției, doar în cazul în care acel permis se află înregistrat în registrul național electronic al documentelor. Dacă permisul a fost emis cu mult timp înainte și nu a fost înregistrat în arhiva electronică, duplicatul poate fi solicitat la orice Birou Regional al Transporturilor Rutiere Civile (Motorizzazione Civile).

Pentru solicitarea unui duplicat este nevoie de două fotografii tip pașaport și un document de identitate (carte de identitate sau pașaport) valid. În cazul în care solicitarea se face la un birou al Motorizzazione Civile, la documentele amintite anterior se mai adaugă și procesul-verbal primit de la poliție.

Taxa pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere este de 9 euro, iar duplicatul se va expedia la adresa solicitantului.

 

Atenție! Procedura de eliberare a duplicatului permisului de conducere se aplică doar permiselor de conducere emise în Italia.