Ministrul sănătății a anunțat de curând posibilitatea eliminării tichetului sanitar, tichet ce este folosit de aproape 30 de ani pentru coplata serviciilor medicale oferite în sistemul sanitar de stat din Italia.

Acesta a precizat că, după eliminarea acestei taxe, se va aplica un alt sistem de coplată, mai echitabil, în care această taxă să se plătească în funcție de venituri, adică persoanele cu venituri mari să plătească mai mult, iar persoanele cu venituri mici să plătească o taxă mai mică. Noul sistem s-ar putea baza pe modificarea procentului din venituri care ar putea fi scutit de impozitare la sfârșitul fiecărui an.

Cum funcționează în prezent tichetul sanitar

Tichetul sanitar este, de fapt, o coplată pentru diferite examinări medicale, investigații, tratamente de urgență și medicamente furnizate de serviciul sanitar de stat.

Valoarea acestui tichet depinde de regiunea unde se aplică acesta. În general, valoarea tichetului nu este mai mare de aproximativ 37 de euro. Pentru serviciile medicale de urgență (numite și „cod alb”) se aplică o taxă de 25 de euro.

Scutiri de la plata tichetului

În prezent, există mai multe categorii de pacienți care nu sunt obligați să plătească această taxă. De exemplu, sunt scutiți de la plata acesteia, în primul rând, pacienții cu boli cronice sau rare, cei cu un anumit grad de invaliditate și femeile gravide. Nu se plătește această taxă nici pentru diagnosticarea timpurie a anumitor tipuri de cancer și testele pentru constatarea infecției cu virusul HIV.

Această taxă nu este plătită de către copiii cu vârsta mai mică de șase ani, de către persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani care provin din familii cu un venit total anual de până la 36.000 de euro, de către cei care primesc pensii sociale, de către șomerii sau cei pensionați cu vârste de peste 60 de ani și care aparțin unui nucleu familial cu un venit mai mic de 8.200 de euro pe an.

Cum ar putea arăta noul sistem

Autoritățile se gândesc să elimine complet tichetul medical prin modificarea deducerilor pentru cheltuielile medicale acordate anual tuturor cetățenilor.

În prezent, contribuabilii pot deduce 19% din valoarea cheltuielilor medicale, indiferent de veniturile lor. Cel mai probabil, după eliminarea tichetului medical se vor introduce intervale de deducere, în funcție de venituri. Astfel, persoanele cu venituri mari vor putea deduce cheltuieli în procent mai mic de 19%, iar cei cu venituri foarte mari nu vor putea deduce costurile asistenței medicale de stat.

O a doua variantă luată în calcul este modificarea categoriilor de cetățeni scutiți de plata acestei taxe, cu predilecție a persoanelor în vârstă sau a persoanelor cu venituri mici.