Noua carte de identitate a fost concepută cu scopul de a facilita și accelera operațiunile zilnice ale italienilor care implică acest document. O statistică a Ministerului de Interne din Italia arată că, de la începutul campaniei de distribuție a documentelor electronice, în posesia lor au intrat aproximativ 310.000 de persoane din mai multe regiuni ale Italiei.

Care sunt caracteristicile cardului electronic de identitate?

Ca în cazul documentului electronic de identitate despre care se discută zilele acestea în România, acest card este dotat cu un microcip și conține informații despre posesor, amprente (câte una de la fiecare mână), fotografii digitale, codul fiscal sub forma unui cod de bare, dar și cetățenia și numele părinților (în cazul minorilor).

Cardul electronic de identitate mai poate conține, la cerere, pe lângă grupa sanguină, dosarul medical, semnătura electronică, și alte informații care pot ușura interacțiunea cetățeanului cu diverse autorități ale statului.

Cum se poate obține acest document?

Pentru a obține cardul electronic de identitate este nevoie de completarea unei cereri și depunerea ei la autoritățile din localitatea de domiciliu și de plata unor taxe în valoare totală de aproximativ 22 de euro. Costurile pentru eliberarea unei cărți de identitate simple sunt de circa cinci euro.

După depunerea cererii și plata taxelor, cardul electronic de identitate se va livra, în decursul a șase zile lucrătoare, la adresa indicată în cerere.

Preschimbarea acestor documente se face la cerere sau în momentul expirării celor vechi, astfel că nu este nevoie de preschimbare dacă documentul actual de identitate este valid.

Noul document electronic de identitate are valabilitate diferențiată în funcție de vârsta posesorului. Astfel, copiii cu vârste de până la trei ani vor primi un document valabil timp de trei ani, cei cu vârste de până la 18 ani vor beneficia de un document cu valabilitate de cinci ani, iar persoanele adulte vor primi un document cu valabilitate de zece ani.

Distribuția documentelor electronice de identitate

Planurile inițiale pentru emiterea de documente electronice de identitate datează din anul 1997, fiind introduse de către Legea Bassanini, care stabilea începerea emiterii și distribuției de acte de identitate electronice de la 1 ianuarie 2006, dar diferite probleme legate de realizarea lor și de securizarea datelor conținute au amânat această lansare, care a avut loc în cursul anului trecut.

Planul autorităților din Italia este acela de a distribui aceste documente electronice la nivel național până la sfârșitul anului 2018, iar în decurs de nouă sau zece ani să elimine complet documentele de identitate tradiționale.

Cartea de identitate electronică a început să fie distribuită în Italia la jumătatea anului trecut, în primă fază doar în puțin peste 40 de comune din țară. În septembrie 2016, distribuția acestor documente a fost reluată și, prin această acțiune, ele au fost distribuite în aproximativ 200 de comune.

Programul de distribuție națională ar trebui să se încheie la sfârșitul lunii august 2018 și astfel documentele electronice de identitate ar trebui să ajungă în toate din cele aproape 8.000 de comune din Italia.

Pentru ca această operațiune de distribuție să se încheie în cursul anului 2018, autoritățile italiene trebuie să emită și să activeze zilnic câteva zeci de mii de carduri electronice de identitate, ceea ce, pentru mulți italieni, pare o misiune greu de îndeplinit.