Ai grijă la uleiul de măsline

Chiar dacă pentru noi românii nu pare un lucru deosebit, poate doar dacă am stricat cu această ocazie fața de masă cea bună sau am murdărit covorul cel nou, a vărsa ulei de măsline pe masă sau pe jos este, pentru italieni, o întâmplare care sigur va aduce ghinion. Nu se știe exact de unde provine această superstiție, dar se crede că ea își are originile în perioada în care uleiul de măsline era un produs de foarte scump și se încerca, astfel, convingerea oamenilor de a manevra cu atenție produsele scumpe sau de lux.

Se crede că vei fi urmărit de ghinion și dacă verși sare sau vin pe masă. În cazul în care se întâmplă acest lucru, pentru a scăpa de ghinion, poți arunca un pic de sare peste umăr sau poți pune o picătură din uleiul sau vinul vărsat în spatele urechii.

Marți sau vineri 13? Nu, vineri 17

Italienii au și ei o combinație de zi a săptămânii asociata cu o dată, pe care o consideră nefastă. Nu este marți sau vineri 13, așa cum este în Europa apuseană sau la noi în țară, ci este vineri 17.

Italienii se tem atât de tare de numărul 17, încât anumite companii aeriene din peninsulă au omis numărul 17 din numerotarea rândurilor. El nu se regăsește nici în numerotarea unor case sau a nivelurilor unor hoteluri.

Această superstiție provine de la numeralul scris cu cifre romane XVII, care este o anagramă a cuvântului roman VIXI, cuvânt care se regăsea pe pietrele de mormânt din Roma antică și care înseamnă sono morto (sunt mort). Pentru ziua de vineri există o explicație care se găsește în Vechiul Testament: este ziua în care a murit Iisus (Vinerea Mare).

Numărul 13, pentru italieni, este un număr norocos, în special la jocurile de noroc. El este asociat și cu Zeița Fertilității sau ciclurile lunare și se consideră că este aducător de prosperitate și viață îmbelșugată.

Într-un singur context numărul 13 nu este considerat norocos: atunci când sunt 13 persoane la masă. Superstiția provine din numărul participanților la Cina cea de Taină: 13 - Iisus Hristos și cei 12 apostoli.

Ce faci când primești un obiect ascuțit?

Dacă un prieten îți dăruiește un obiect ascuțit (briceag, cuțit, foarfecă etc.) ar trebui să-l înțepi (împungi) ușor sau să-i dai o monedă în schimb. Se spune că dacă nu se-ntâmplă acest lucru, prietenia vă va fi pusă în pericol.

Nu, nu-ți pune pălăria acolo!

Nu-ți pune palăria pe pat! Niciodată!

Acest gest este asociat cu cel al preoților care se duceau în casele muribunzilor și, înainte de ultima împărtășanie, își descopereau capul, punând pălăria sau potcapul pe pat.

De aceea, în zilele noastre, gestul de a pune o pălărie pe pat este considerat aducător de ghinion sau necazuri.

De asemenea, patul dintr-o cameră nu trebuie să fie orientat cu picioarele către ușă, aceasta fiind poziția în care se scoate un sicriu din biserică.

Bate-n ... fier?!

În România, atunci când spui sau te gândești la ceva ce nu vrei să se întâmple, spui “bat în lemn” și chiar o faci, pentru a împiedica un lucru rău să se întâmple. În Italia, în schimb, se bate-n … fier.

Expresia “să bat în fier” (toccare ferro) este varianta prescurtată a expresiei “să bat în potcoavă de cal” (toccare ferro di cavallo) și este o expresie folosită din vremea în care se credea că potcoavele pot îndepărta demonii, vrăjitoarele și spiritele rele.

Chiar și în zilele noastre, unii italieni poartă talismane sub formă de potcoavă asupra lor sau chiar o bucată de fier. Sunt persoane care își prind aceste potcoave de grila radiatorului mașinii.