Statul la semafor reprezintă întotdeauna o provocare pentru răbdarea șoferilor din toată lumea. În acest răstimp, unii schimbă postul de radio din mașină, alții, în special femeile, profită de cele căteva zeci de secunde pentru a-și verifica aspectul în oglindă, dar cei mai mulți își folosesc telefonul mobil.

Fie că verifică ultimele mesaje apărute pe rețelele de socializare sau că răspund la mesajele persoanelor dragi sau ale prietenilor, telefonul mobil este deseori asociat cu perioadele de inactivitate de la semafor.

Poți vorbi la telefon în timp ce stai la semafor?

Legislația din Italia prevede că nu este tocmai în regulă să vorbești la telefon când stai la semafor. Utilizarea telefonului în timp ce conduci îți poate aduce o amendă destul de consistentă.

În Codul rutier italian, la articolul 173, găsim următoarea precizare: “conducătorului auto îi este interzisă utilizarea în timpul funcționării mașinii a dispozitivelor radiotelefonice sau a căștilor audio“. Trebuie menționat faptul că este vorba de căștile care acoperă ambele urechi. Așadar, nu este permisă utilizarea telefonului mobil atâta timp cât mașina funcționează, ceea ce înseamnă că nici atunci când mașina este oprită la semafor nu este permisă utilizarea lui.

Același articol din Codul rutier permite, totuși, șoferilor să vorbească la telefon, dar doar atunci când folosesc dispozitive de tip „hands free” („mâini libere”) sau convorbirea se desfășoară prin difuzorul extern al telefonului („speaker”), cu condiția ca aceștia să audă bine cu ambele urechi și să nu fie nevoiți să țină telefonul cu mâna. Așadar, un șofer trebuie să țină în permanență ambele mâini pe volan, excepție de la această regulă făcând momentul în care șoferul răspunde la telefon utilizând sistemul „hands free” sau atunci când comută telefonul pe difuzorul extern.

În cazul staționării la semafor, pericolul generat de utilizarea telefonului mobil nu este unul la fel de mare ca în cazul utilizării telefonului în timpul mersului, dar el există totuși. Se consideră că un șofer prins într-o conversație sau în încercarea de a citi diverse postări sau de a răspunde unor mesaje va avea reacții întârziate la plecarea de pe loc și poate genera prin acestea îngreunarea traficului sau chiar un accident.