Preparatele culinare din Italia sunt apreciate de multă vreme pentru aromele deosebite, dar și pentru rapiditatea cu care se pot pregăti cele mai multe dintre ele. De aceea ele au fost adoptate de mai multe bucătării, dar au fost și modificate, uneori chiar radical.

Cele mai multe schimbări s-au produs în Statele Unite ale Americii, acolo unde grupurile de emigranți din Italia au dus produse tradiționale, au deschis restaurante cu specific italienesc și, pentru a raspunde solicitărilor clienților, le-au și modificat.

Astfel, au apărut mai multe feluri de mâncare ce nu se găsesc în Italia sau a căror rețetă a fost modificată atât de mult încât nu mai are nicio legătură cu rețetele tradiționale.

Pizza pepperoni

Un preparat care are rețeta modificată radical și nu se poate gasi în Italia este pizza pepperoni. În Europa de Vest și în special în Statele Unite ale Americii, pizza pepperoni este un tip de pizza ce este acoperită cu felii de salam. Pepperoni (al doilea „p” este dublu) este un tip de salam italo-american, extrem de apreciat, pe când peperoni (al doilea “p” este simplu), în italiană, înseamnă ardei grași.

Așadar, când comanzi o pizza pepperoni în Italia, vei primi probabil pe lângă o privire nedumerită și o pizza acoperită cu bucăți de ardei gras și nu cu felii de salam, așa cum s-ar aștepta un vest-european sau nord-american.

Spaghetti bolognese

Un alt preparat ce nu se poate găsi în Italia în mod obișnuit este un preparat cu paste, și anume spaghetti bolognese. Acest preparat are două componente: pastele și sosul bolognez (ragù alla Bolognese). Sosul bolognez este un sos gros (conține carne tocată) și este specific regiunii nordice Emilia Romagna, a cărei capitală este Bologna, pe când spaghetele sunt tipice sudului Italiei.

În regiunea Emilia Romagna există un fel de mâncare bazat pe paste și sos (ragù) bolognez, dar la acesta nu se folosesc spaghete, ci tagliatele (un tip de paste late), deoarece spaghetele sunt mult prea subțiri pentru a putea ține sosul gros bolognez. Așadar, în Italia, nu vei găsi spaghetti bolognese, ci doar tagliatele bolognese.

Recent, în România, au apărut și alte preparate de inspirație italiană, dar care nu se pot gasi în Italia și dintre care putem aminti pizza kebab pui și pizza kebab vită.