1. Numele Italiei are cel puțin trei mii de ani

Numele Italiei își are originile în perioada preromană și inițial era asociat cu vârful peninsulei (cizmei), care în prezent poartă numele de regiunea Calabria. În timpul Imperiului Roman, teritoriul asociat numelui Italiei a fost extins, cuprinzând toate regiunile actuale ale Italiei, dar și insulele Sicilia, Sardinia și Corsica.

Nu se știe cu exactitate de unde provine acest termen, dar se presupune că provine din limba oscă (astăzi dispărută) și are înțelesul general acceptat de "tărâmul vițeilor" deoarece, în acea perioadă, triburile italice aveau ca simbol taurul.

2. Roma, capitala Italiei, are aproape aceeași vârstă cu numele țării

Roma este capitala Italiei și cel mai mare oraș din această țară. Istoria Romei se întinde pe mai mult de 2500 de ani, ceea ce o face una din cele mai vechi zone europene locuite continuu.

Roma este cunoscută și sub denumirea de Orașul Etern (Città Eterna) și găzduiește construcții cunoscute în întreaga lume precum Capela Sixtină, Colosseumul, Fontana di Trevi, dar și cea mai mare moschee din Europa.

Tot în capitala Italiei se află și Statul Cetății Vaticanului care este un stat ecleziastic, condus de Papă și care este, de fapt, unul din cele trei state-enclavă de pe glob.

Capitala Italiei, Roma, este înfrățită cu un singur alt oraș din lume, și anume cu Parisul, sub deviza "Solo Parigi è degna di Roma; solo Roma è degna di Parigi" (doar Parisul este demn de Roma; doar Roma este demnă de Paris).

3. Roma are peste o sută de fântâni

Roma este gazda a peste 50 de fântâni de mari dimensiuni și câteva zeci de alte fântâni mici, fără a lua în calcul și așa-numitele "nasoni" (cișmele).

Cea mai mare dintre ele este Fântâna Trevi (Fontana di Trevi), care are mai mult de 26 de metri înălțime, iar apa vine prin apeductul original construit în anul 19 î.e.n., ce poartă denumirea de Aqua Virgo (apă pură). Fântâna a fost construită aproape de mijlocul anilor 1600 de către Papa Urban al VIII-lea.

O legendă spune că cine aruncă un bănuț în Fontana di Trevi este sigur că se va întoarce la Roma. Monedele aruncate în această fântână sunt colectate săptămânal, iar sumele astfel strânse sunt folosite pentru întreținerea acesteia. Monedele străine sunt donate Crucii Roșii.