În urmă cu o jumătate de an, mai multe instituții mass-media din Italia anunțau acordarea unui bonus ce poate ajunge până la 500 de euro pentru deținerea unui animal de companie, dar fără să precizeze detalii legate de condițiile necesare sau metodele prin care se poate solicita acest bonus. Se presupunea că acest bonus va fi primit la plata taxelor și impozitelor, sub forma unei reduceri a acestora.

În realitate, acest bonus nu se acordă ca o facilitate fiscală și cheltuielile cu deținerea și întreținerea unui animal de companie nu sunt considerate cheltuieli deductibile și nu apar în formularul 730.

Bonusul pentru adoptarea unui câine fără stăpân nu are caracter național și este acordat de administrația câtorva orașe din Italia sub formă de reducere a taxei pe gunoi (Tassa sui rifiuti - TARI) sau o sumă de bani ce poate fi folosită pentru achiziția de hrană pentru câini.

Ideea acestui bonus a pornit de la administrația orașul Vittoria, provincia Ragusa (Sicilia), unde, la începutul anului, s-a avansat, pentru prima dată, ideea unui bonus pentru cei ce adoptă un câine fără stăpân. Pentru a reduce cheltuielile cu cazarea câinilor în adăposturi și numărul câinilor fără stăpân prezenți pe străzi, administrația orașului a luat măsura acordării unei reduceri a taxei pe gunoi, de 100 de euro. Această măsură se aplică pentru fiecare câine fără stăpân adoptat.

Urmând exemplul orașului Vittoria, administrația locală din mai multe orașe a decis oferirea unui bonus pentru adoptarea unui câine fără stăpân și a prevăzut în buget sumele necesare.

Nu toate orașele au adoptat același tip de bonus. Spre exemplu, în Poggio Rusco și Quistello (regiunea Lombardia) se acordă un bonus fix de 350 de euro, respectiv 200 de euro pe an, cu condiția ca aceste sume să fie cheltuite pentru achiziția de hrană și vaccinarea câinilor.

Sunt de menționat și orașele Calendasco (Emilia-Romagna), Terni (Umbria) și Pesaro (Marche), unde, începând cu ianuarie 2016, se oferă un bonus de 150 de euro pentru adoptarea unui câine din adăpost.

Pentru mai multe detalii și pentru a solicita acest bonus, orice persoană care dorește adoptarea unui câine se poate adresa administrației locale din orașul de reședință sau unităților Centro Assistenza Fiscale (CAF).

Potrivit unui studiu realizat de Legambiente (asociație de protecție a mediului din Italia), câinii și pisicile fără stăpân generează autorităților italiene costuri de peste 250 de milioane de euro pe an.

Cazarea unui câine într-un adăpost costă 4 euro pe zi, astfel, într-un an, se cheltuiesc apoximativ 1500 de euro. Prin acordarea acestor bonificații, autoritățile economisesc mulți bani, de aceea este de așteptat ca această măsură să fie aplicată de mai multe orașe din Italia.