De curând, consilierul economic al prim-ministrului Guvernului italian a propus introducerea unei pensii minime garantate destinate anumitor categorii de persoane care activează în Italia și care au avut pauze în contribuțiile la pensie, adică nu au au lucrat în mod continuu.

Măsura are ca scop eliminărea discriminării care se face între persoanele care beneficiază de o pensie calculată în sistemul retributiv și persoanele care nu pot primi decât o pensie calculată în sistem contributiv. Prima categorie se bucură de două avantaje, și anume de calculul pensiei pe baza ultimelor salarii încasate, precum și de posibilitatea de a beneficia de pensia minimă (în 2016, dar și în 2017, a fost de aproximativ 6.525 de euro/an), în timp ce a doua categorie “se bucură” de două dezavantaje, și anume pensia lor se calculează exclusiv pe baza contribuțiilor făcute, lucru care în cazul persoanelor care nu au lucrat continuu este un mare dezavantaj, și imposibilitatea de a beneficia de pensia minimă.

Cum se va acorda această pensie?

Această pensie garantată este destinată lucrătorilor mai tineri și care nu au lucrat continuu și va fi în valoare de 650 de euro pentru cei cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani. Fiecare an de plată a contribuțiilor peste cei 20 aduce o suplimentare a pensiei lunare cu 30 de euro, până la valoarea maximă de 1.000 de euro.

Astfel, o persoană care are, de exemplu, 30 de ani de contribuție la pensii va primi 950 de euro lunar, indiferent de valoarea contribuției totale.

Măsura acordării pensiei minime garantate nu se va aplica, în mod evident, celor cu venituri mari și care au cotizat cu sume mari la fondul de pensie și care, în urma contribuției, sunt îndreptățiți să primească pensii cu valoare mai mare decât valoarea pensiei minime garantate.