Durata șederii în străinătate nu depășeste 6 luni

În cazul în care durata șederii voastre în Italia nu depășește 6 luni și vă mențineți domiciliul permanent în România, nu sunteți nevoit să vă înmatriculați autovehiculul și nici să plătiți vreo taxă de înmatriculare în Italia. Autovehiculul va ramâne înmatriculat în țara de reședință, dar s-ar putea sa fiți nevoit să plătiți taxe aferente utilizării autovehiculului în respectiva țara.

Trebuie precizat, însă, că dacă autovehiculul nu este reînmatriculat în țara-gazdă, nu aveți voie să o închiriați sau să o împrumutați unui rezident italian. Un cetățean italian poate conduce acel autovehicul doar dacă dumneavoastră (ca proprietar al autovehiculului înmatriculat într-o țară străină) sunteți unul dintre pasageri.

Autovehiculul se poate împrumuta prietenilor sau rudelor, atâta timp cât aceștia nu sunt rezidenți în Italia.

Durata șederii în Italia depășește 6 luni sau vă stabiliți permanent în Italia

Dacă durata șederii în Italia depășește 6 luni și aveți un autovehicul înmatriculat în România, va trebui să-l înmatriculați și să plătiți taxe și impozite în această țară.

Legislația europeană, aplicabilă în toate statele membre UE (deci inclusiv în Italia), stabilește totuși și câteva excepții, astfel că sunteți scutiți de obligativitatea reînmatriculării autovehiculelor dacă:

  • v-ați mutat în Italia pentru studii. Acest drept încetează în momentul în care nu mai sunteți înscris într-o instituție de învățământ din România sau dacă începeți să lucrați pe durata studiilor;
  • sunteți considerați lucrători transfrontalieri (adică locuiți în România, dar lucrați în Italia și vă întoarceți acasă cel puțin o dată pe săptămână);
  • sunteți considerați lucrători transfrontalieri independenți (adică locuiți în România, dar aveți o firmă care activează în Italia). Nu e nevoie de reînmatricularea autovehiculului dacă acesta este cumpărat pe respectiva firmă și dacă este utilizat în Italia în principal în interes de serviciu.